Δρόμος ανακτόρων

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές» σε συνδιοργάνωση με Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργανώνουν τον 4ο Δρόμο των Ανακτόρων Με αγώνες 13 χλμ , 8,3 χλμ και 1 χλμ για παιδιά

Στη Βεργίνα Ημαθίας, τον τόπο που διάλεξαν οι Μακεδόνες πρόγονοι μας στο απόγειο της λάμψης τους για να εγκαταστήσει το λαμπρό ανάκτορο του ο Φίλιππος Β΄ σας προσκαλούμε να τρέξετε στον τέταρτο κατά σειρά αγώνα μας, μετά την επιτυχία που είχαν οι προηγούμενοι τρείς αγώνες.


Τόπος Εκκίνησης και Τερματισμού: Πλατεία Βεργίνας Ημαθίας

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ώρα Εκκίνησης: 10 πμ και για τους δύο αγώνες ενηλίκων.

Ο παιδικός αγώνας θα εκκινήσει αμέσως μετά τους αγώνες των ενηλίκων.

Διαδρομές: Οι ορεινές διαδρομές του αγώνα βρίσκονται στην βόρεια πλαγιά των Πιερίων και σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αναδειχθεί το φυσικό κάλλος και η ιστορικότητα της περιοχής. Αμέσως μετά την έξοδο από το χωριό, η κοινή διαδρομή των αγώνων διέρχεται δίπλα από το Βασιλικό Νεκροταφείο και από τμήμα του τείχους των ανακτόρων των Αιγών. Στο 2,5 χλμ συναντούμε τον μοναδικό μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου του 15ου αιώνος μ.Χ. στο 6,4 χλμ διερχόμαστε δίπλα από την πηγή της Ομορφιάς, και από την ακρόπολη των αρχαίων Αιγών, όπου και διαχωρίζονται οι δύο ορεινές διαδρομές.

Η διαδρομή των 13 χλμ ανηφορίζει νότια, ενώ η διαδρομή των 8 χλμ κατηφορίζει βόρεια προς την ακρόπολη των αρχαίων Αιγών. Στο κατηφορικό τμήμα οι δρομείς των 13 χλμ συναντούν τις πηγές ύδρευσης και τα υπολείμματα του αγωγού ύδρευσης των ανακτόρων. Τέλος και οι δύο διαδρομές συναντιούνται στα όρια του αρχαιολογικού χώρου των Ανακτόρων του Φιλίππου Β’ και αφήνουν δεξιά τους το θέατρο όπου δολοφονήθηκε ο Μακεδόνας βασιλιάς. Κατά την είσοδο τους στη Βεργίνα, οι δρομείς θα διανύσουν ένα χιλιόμετρο εντός του αρχαιολογικού πάρκου της νεκρόπολης των Τημενιδών, πριν την τελική ευθεία προς τον τερματισμό.


Η διαδρομή περιλαμβάνει 5% χωματόδρομο, 55% μονοπάτια και 35% δασικό δρόμο με υψομετρική διαφορά +500μ. Επίσης υπάρχει και τεχνικό κομμάτι με σάρα μήκους 250μ στο τελευταίο κατηφορικό σκέλος της, όπου και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Απευθύνεται σε δρομείς με μέτριο και ανώτερο επίπεδο εξοικείωσης σε ορεινές διαδρομές και έχει απαιτητικές ανηφορικές και κατηφορικές κλίσεις σε δύο σημεία.

Η διαδρομή των 8,3 χλμ κινείται σε 5 % χωματόδρομο και το υπόλοιπο σε μονοπάτια και δασικό δρόμο με υψομετρική διαφορά +250μ. Από την διαδρομή αυτή απουσιάζει το πρόσθετο ανηφορικό τμήμα του μεγαλύτερου αγώνα και απευθύνεται και σε αρχάριους ορεινούς δρομείς.

Σε μεγάλο τμήμα των διαδρομών του αγώνα, οι συμμετέχοντες θα έχουν πανέμορφη πανοραμική θέα στον κάμπο της Ημαθίας.

Ηχητικές και μουσικές εκπλήξεις περιμένουν τους δρομείς σε σημεία των διαδρομών.

Χρονομέτρηση: Η χρονομέτρηση θα γίνει ηλεκτρονικά με άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων.

Σήμανση-Τροφοδοσία: Οι διαδρομές είναι σηματοδοτημένες με κορδέλες διαφορετικού χρώματος κάθε 50μ. και πινακίδες σε εμφανή σημεία.

Εθελοντές δείκτες θα υπάρχουν σε κομβικά σημεία των διαδρομών και διασταυρώσεις.

Στη διαδρομή των 13 χλμ θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας νερού στο 5,4 χλμ και στο 10ο χλμ.

Στη διαδρομή των 8,3 χλμ θα υπάρχει ένας σταθμός νερού στο 5,4 χλμ.


Χρονικό όριο αγώνα: Οι δρομείς και των δύο διαδρομών θα πρέπει να έχουν τερματίσει εντός του χρονικού περιθωρίου των 2 ωρών. Ο πρώτος σταθμός τροφοδοσίας θα κλείσει στις 10.40 πμ και ο δεύτερος στις 11.30 πμ και οι δρομείς συνεχίζουν με δική τους ευθύνη.

Θα υπάρχει εθελοντής ο οποίος θα προειδοποιεί τους συμμετέχοντες για τον εκπρόθεσμο τερματισμό τους στο σημείο επανασυμβολής των δύο διαδρομών.

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα τρέξουν με δική τους ευθύνη , θα είναι καλό να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό και θα υπογράψουν την Υπεύθυνη Δήλωση Ευθύνης που θα τους δοθεί στην γραμματεία του αγώνα κατά την παραλαβή του αριθμού και του ηλεκτρονικού τσιπ.

Δρομείς ηλικίας μικρότερης των 18 ετών γίνονται δεκτοί μόνο με υπεύθυνη δήλωση του γονέα τους, η οποία θα υπάρχει στο χώρο της γραμματείας του αγώνα.

Οι δρομείς αυτοί δεν θα βραβευθούν με έπαθλο κυπέλλου, αλλά θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή τους κατά την τελετή απονομών.

Δηλώσεις συμμετοχής: Το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ και στους δύο αγώνες και σ αυτό περιλαμβάνεται ο αριθμός με το τσίπ συμμετοχής, μικρό γεύμα , το μετάλλιο και η δωρεάν είσοδος στους δύο μουσειακούς χώρους.
Στον παιδικό αγώνα του 1 χλμ συμμετέχουν παιδιά δημοτικού σχολείου έως 3ης γυμνασίου, είναι δωρεάν και περιλαμβάνει παιδικό μετάλλιο, μικρό γεύμα και αναψυκτικό και καπέλο με το λογότυπο του αγώνα.

View the embedded image gallery online at:
http://www.psverginas.gr/el/dromos-anaktoron#sigProIdf3a3bfd8d4

Όριο συμμετεχόντων είναι ο αριθμός των 300 συμμετοχών αθροιστικά και στους δύο αγώνες.

Σε περίπτωση εξάντλησης των αριθμών συμμετοχής πριν από τη λήξη της ημερομηνίας δηλώσεων συμμετοχής, αυτό θα γνωστοποιηθεί με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας «Αιγές». www.psverginas.gr ώστε να μη προβείτε σε άκυρη κατάθεση.

Η παροχή αριθμών συμμετοχής με εγγραφή και πληρωμή την ημέρα του αγώνα, θα γίνει μόνον εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, χωρίς όμως να υπάρχει η εξασφάλιση ότι αυτό θα συμβαίνει κατά την ημέρα εκείνη.

Γι αυτές τις τυχόν συμμετοχές η Γραμματεία θα είναι ανοιχτή το αργότερο μέχρι την 9.30 πμ της ημέρας του αγώνος.

Η κατάθεση του αντιτίμου συμμετοχής θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 17/3/2023 και ώρα 2μμ.

Για την κατάταξη σας στις ηλικιακές κατηγορίες είναι απαραίτητη και η συμπλήρωση της Δήλωσης Στοιχείων στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές».

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βεργίνας.

Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας, παρακαλούμε να καταβάλλετε το αντίτιμο της συμμετοχής σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:
Eurobank:GR05 0260 2310 0000 3010 1317 157
Πειραιώς:GR19 0171 2100 0062 1016 4038 544
Δικαιούχος: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΑΙΓΕΣ

Η κατάθεση πρέπει να συνοδεύεται από το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΗ. και την ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: ΑΓΩΝΑΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ. Σε περίπτωση παράλειψης δεν θα μπορεί να διασταυρωθεί η κατάθεση με την συμμετοχή σας.

Ομαδικές συμμετοχές γίνονται δεκτές από συλλόγους ή αθλητικές ομάδες από 10 άτομα και άνω, με το ποσόν των 8 ευρώ ανά άτομο.

Προσοχή: Αν η κατάθεση γίνει μέσω web banking από διαφορετική τράπεζα από αυτές που αναφέρονται στους λογαριασμούς του Συλλόγου, θα υπάρξει κράτηση προμήθειας από το ποσόν κατάθεσης και θα θεωρηθεί η κατάθεση μη έγκυρη. Γι αυτό πρέπει να κάνετε την κατάθεση σε λογαριασμό μας, της ίδιας τράπεζας με τη δική σας. Αν η κατάθεση γίνει στο ταμείο της τράπεζας ή σε αυτόματα μηχανήματα εντός των τραπεζών, δεν γίνεται κράτηση προμήθειας.

Ηλικιακές κατηγορίες & Έπαθλα: Θα υπάρξουν οι ηλικιακές κατηγορίες 18-39, 39-55, & 55+

Οι βραβεύσεις θα γίνουν με απονομή κυπέλλων στους τρείς (3) πρώτους άνδρες και τις τρεις (3) πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης, καθώς και στους τρείς πρώτους νικητές των ηλικιακών κατηγοριών ανδρών και γυναικών.

Σε περίπτωση που μια κατηγορία δεν συμπληρώνει 3 συμμετοχές, θα συγχωνεύεται στην προηγούμενη.

Οι τρείς πρώτοι άντρες και γυναίκες της γενικής κατηγορίας δεν θα βραβευτούν και στις επι μέρους ηλικιακές κατηγορίες.

Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο, που θα σας υπενθυμίζει την ιστορικότητα του τόπου που θα έχετε τρέξει.

Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες μετά τον τερματισμό τους, θα προσφερθεί μικρό γεύμα από τοπικά προϊόντα, με την επίδειξη του κουπονιού που θα παραλάβουν κατά την παραλαβή του αριθμού τους, ως ένδειξη φιλοξενίας στο χωριό μας.

Παραλαβή αριθμών: Η παραλαβή των αριθμών των αθλητών θα γίνει την Κυριακή του αγώνα στην αφετηρία, μεταξύ 8:30 πμ και 9.30 πμ, αλλά και το Σάββατο πριν τον αγώνα μεταξύ 6μμ και 8μμ, από το ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου Βεργίνας, όπου θα υπάρχει γραμματεία. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγωνιζομένων παρακαλούνται οι συμμετέχοντες από κοντινά σημεία καθώς και όσοι θα βρίσκονται από το Σάββατο στη Βεργίνα. να παραλάβουν τους αριθμούς τους το Σάββατο.

Παράδοση και παραλαβή προσωπικών αντικειμένων: Κατά την ημέρα του αγώνα θα υπάρχει στη διάθεση σας από τις 8.30πμ ειδικός χώρος φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, τουαλέτες και αποδυτήρια ανδρών και γυναικών, στο Δημοτικό Σχολείο της Βεργίνας που βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης και τερματισμού. Η παράδοση των προσωπικών αντικειμένων των αθλητών θα γίνει έως 9.45 πμ και η παραλαβή έως 1.30μμ. το αργότερο.

Ιατρική & Διασωστική Κάλυψη: Η ιατρική κάλυψη του αγώνα θα είναι με μέριμνα του Π.Σ. Βεργίνας ΄΄ΑΙΓΕΣ΄΄.

Ιατρός θα υπάρχει στην εκκίνηση και τον τερματισμό.

Διασώστες της Ομάδας ΕΜΑΚ Καλαμαριάς θα βρίσκονται σε δύο σημεία στις διαδρομές του αγώνα.

Εθελοντές μη διασώστες θα βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία των δύο διαδρομών για βοήθεια.

Οι δρομείς καλούνται να σεβαστούν το περιβάλλον, απορρίπτοντας τα μπουκάλια νερού τροφοδοσίας σε απόσταση έως 100 μ από τα σημεία τροφοδοσίας ή στους χώρους που θα υπάρχουν εθελοντές, ώστε να περισυλλεγούν εύκολα και να μη ρυπαίνεται το περιβάλλον.

Δρομέας της διοργάνωσης θα ακολουθεί τον τελευταίο δρομέα.

Φωτογραφική κάλυψη: Φωτογράφοι της διοργάνωσης θα βρίσκονται στην εκκίνηση, τον τερματισμό και τις διαδρομές των αγώνων και οι φωτογραφίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν στους δρομείς που θα συμμετέχουν μετά την ανάρτηση τους στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ώρα Απονομών: Οι απονομές των επάθλων θα αρχίσουν στις 12:00 το μεσημέρι.

Πολιτιστικά και Τουριστικά ενδιαφέροντα- Διαμονή-Ψυχαγωγία: Οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν μετά τον αγώνα το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγών και το μοναδικό χώρο των Βασιλικών Τάφων , όπου βρίσκεται και ο ξακουστός τάφος του βασιλέα των Μακεδόνων Φιλίππου Β , πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο τρίτος σημαντικός χώρος του Ανακτόρου των Αιγών, στο θέατρο του οποίου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάδειξης του και δεν θα είναι ακόμη επισκέψιμος.

Μετά από ευγενική προσφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, θα διατεθεί από ένα κουπόνι δωρεάν εισόδου στο νέο Μουσείο των Αιγών και στους Βασιλικούς Τάφους, σε κάθε δρομέα που θα συμμετέχει. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί για ένα άτομο σε κάθε χώρο.

Στη Βεργίνα υπάρχουν μικρά και οικονομικά ξενοδοχεία για όσους επιθυμούν διανυκτέρευση από την προηγούμενη ημέρα, ώστε να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους.

Εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ λειτουργούν στην περιοχή του κέντρου της Βεργίνας.

Σε όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν σε υπαίθριο χώρο με σκηνή ή άλλο μέσο, προσφέρεται ο ηλεκτροφωτισμένος χώρος Πλατάνια, πολύ κοντά στα τελευταία σπίτια του χωριού, με πόσιμο φυσικό τρεχούμενο νερό, τραπέζια και αιωνόβια πλατάνια.

Πληροφορίες-Χρήσιμοι σύνδεσμοι: Για ιδιαίτερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής στα τηλέφωνα:
Μανωλοπούλου Ευδοξία 6981769574 Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές»
Ζησέκας Δημήτρης 6976391543 Υπεύθυνος Αγωνιστικών Διαδρομών
Δαγδηλέλης Λουκάς 6937128653 Γενικός Τεχνικός Συντονιστής Αγώνα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι και πληροφορίες για τη Βεργίνα και την περιοχή μας:
Ανάκτορο Αιγών
Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών
Αιγές η Βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων
Η ιστορία της Βεργίνας


Σας περιμένουμε στις ιστορικές Αιγές

Επικοινωνήστε

Πολιτιστικός - Μορφωτικός  Σύλλογος Βεργίνας ''Αιγές''

Βεργίνα Ημαθίας Τ.Κ 59 031 - Τηλ. 6974656021

Email : [email protected]

 

 

©2023 Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Κατασκευή ιστοσελίδας Τριανταφυλλίδης Χριστόφορος

Search