Δελτία τύπου

Ρουγκάτσια - Γουρουνοχαρά

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τα Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 θα αναβιώσουν στη Βεργίνα τα έθιμα της «Γουρουνο-χαράς» και τα «Ρουγκάτσια», δύο εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και θα κορυφωθούν το μεσημέρι στην πλατεία του χωριού.

Από το πρωί θα έχουν στηθεί τα καζάνια για την ετοιμασία του χοιρινού που θα προ-σφερθεί στους επισκέπτες μαζί με το άφθονο κρασί.

Παράλληλα τα Ρουγκάτσια, ομάδα ανδρών χορευτών με παραδοσιακές στολές, αφού πάρουν την ευλογία του ιερέα στην εκκλησία, θα περιδιαβούν τους δρόμους του χωριού χορεύοντας και προσκαλώντας τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού, όπου γύρω στη 1 το μεσημέρι θα γίνει η κορύφωση του εθίμου.

Στο παραδοσιακό γλέντι που θα ακολουθήσει με το γνωστό συγκρότημα του Αργύρη Μάντζιου θα χορέψουν τα τμήματα του συλλόγου, καθώς και χορευτικά συγκροτήματα από άλλους συλλόγους της περιοχής.

Τα «Ρογκάτσια»είναι ένα δρώμενο με σημαντικές διαστάσεις που εμφανίζεται στο ονομαζόμενο «Ρουμλούκι» της Ημαθίας και κυριαρχούσε εκεί για πολλά χρόνια.

Οι κάτοικοι του Ρουμλουκιού σε ετήσια βάση διοργάνωναν και διοργανώνουν το έθιμο αυτό με αφοσίωση, τιμώντας έτσι μια παράδοση πολλών χρόνων.

Η ονομασία «ρογκάτσια» προήλθε από την λέξη «ρόγα» (rogo = ζητώ, απαιτώ) που ήταν οι ετήσιες αποδοχές των στρατιωτικών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προστάτευαν το Ρουμλούκι την εποχή του 900-1000μ.Χ. και αντί για μισθό εισέπρατταν απευθείας από τους καλλιεργητές της περιοχής ποσότητες δημητριακών με την μορφή εράνου από ομάδα σπαθοφόρων ανδρών.

Ομάδες ανδρών τότε, αλλά και σήμερα, περιέτρεχαν τα χωριά του κάμπου χορεύοντας και εισερχόμενοι σε κάθε αυλή, περικύκλωναν και εισέπρατταν τιμητικά μέρος των αποθηκευμένων καρπών με τη συνοδεία μουσικής και χορού.

Για πολλές μέρες περιπλανώμενοι από χωριό σε χωριό, συνοδεία ζουρνατζήδων, χορεύοντας ασταμάτητα, ήταν το κέντρο του ενδιαφέροντος και οι δημιουργοί μιας μεγάλης γιορτής για την περιοχή, ενώ κάθε οικογένεια περίμενε για να συνεισφέρει με τον δικό της τρόπο τόσο στα αγαθά όσο και στη διασκέδαση.

Οι κάτοικοι του Ρουμλουκιού, επειδή το έθιμο συνεχίστηκε ακόμα και επί Τουρκοκρατίας, χαίρονταν να συμμετέχουν διότι έτσι προσέφεραν στον κοινό σκοπό, ενώ τα τελευταία χρόνια μέσω της εκκλησίας, ο σκοπός αυτός είχε μετεξελιχθεί σε έργα κοινής ωφέλειας για το κάθε χωριό.

Είναι ένα έθιμο πολύ αγαπητό στο Ρουμλούκι μέχρι και σήμερα, που δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους των χωριών αυτών να θαυμάσουν τη λεβεντιά των παλικαριών και τις χορευτι-κές τους ικανότητες. Θεωρείται μάλιστα εξαιρετική τιμή να επιλεγεί ένας νέος για να συμμετέχει στην ομάδα του χωριού του (οι πληροφορίες από την εκπομπή "Ελλήνων Δρώμενα").

 

 

Επικοινωνήστε

Πολιτιστικός - Μορφωτικός  Σύλλογος Βεργίνας ''Αιγές''

Βεργίνα Ημαθίας Τ.Κ 59 031 - Τηλ. 6974656021

Email : [email protected]

 

 

©2023 Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Κατασκευή ιστοσελίδας Τριανταφυλλίδης Χριστόφορος

Search