Τα νέα μας

«Καμμίαν κι θ’ ανασπάλουμε..»

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Μία ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου 2019 ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές».

Μέσα από την τεκμηριωμένη ιστορική έρευνα, τις συγκινητικές αναγνώσεις κειμένων και τα συγκλονιστικά πένθιμα τραγούδια παρουσιάστηκε με σεβασμό το χρονικό των 100 χρόνων από την ημέρα έναρξης της σκληρότερης φάσης του διωγμού του ποντιακού ελληνισμού.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωακείμ Στάθης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως αντιστοίχως έχει γίνει με τους Εβραίους και τους Αρμένιους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν:

-Ομιλία του κ.Ελευθέριου Κορυφίδη, φιλόλογου-εκπαιδευτικού στο Γυμνάσιο Μελίκης και αντιπρόεδρου του Συλλόγου Παλατιτσιωτών, με τίτλο: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – 100 χρόνια μετά…»
-Απαγγελία και μετάφραση ποντιακών πένθιμων τραγουδιών από τα παιδιά του Συλλόγου: Βενετικίδη Γιάννη, Βουλγαροπούλου Έρρικα, Εμμανουηλίδου Παρασκευή, Ευγενιάδου Ιουλία, Θεοχαρόπουλο Τηλέμαχο, Καραγιώργου Μαρία, Μητροπούλου Ελένη, Μητροπούλου Μαρία, Πεκιαρίδη Κώστα, Φιγκόπουλο Γιώργο, Φωτοπούλου Ιωάννα και Χίντα Μαργαρίτα.

-Ποντιακά πένθιμα τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου με τη συνοδεία του χοροδιδασκάλου και λυράρη κ. Γεωργίου Μητρόπουλου και των παιδιών Πεκιαρίδη Κώστα (λύρα) και Φιγκόπουλου Γιώργου (νταούλι).

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του Βεργινιώτη Θεόδωρου Τσακιρίδη που έκλεισε την εκδήλωση μεταφέροντας το μήνυμα των απανταχού Ελλήνων του Πόντου ότι «Καμμίαν κι θ’ ανασπάλουμε…».

Υπεύθυνη για την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν η κ. Έφη Κουσίδου, αναπληρώτρια Γραμματέας του Συλλόγου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλους εκείνους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, καθώς και όσους βοήθησαν για την πραγματοποίησή της, ιδιαίτερα τα παιδιά που, έχοντας επίγνωση της σημασίας των γεγονότων, με τις φωνές τους μετέφεραν το κλίμα εκείνης της εποχής συγκινώντας τους παρευρισκόμενους. Γιατί τίποτα δεν χάνεται όταν η Μνήμη είναι δυνατή..

 

Επικοινωνήστε

Πολιτιστικός - Μορφωτικός  Σύλλογος Βεργίνας ''Αιγές''

Βεργίνα Ημαθίας Τ.Κ 59 031 - Τηλ. 6974656021

Email : [email protected]

Φόρμα επικοινωνίας

 

©2021 Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Κατασκευή ιστοσελίδας Τριανταφυλλίδης Χριστόφορος

Search