Τα νέα μας

Eκδήλωση αφιερωμένη στην Πολιούχο μας Αγία Παρασκευή

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τα πιο παλιά χρόνια στον τόπο μας δεν υπήρχαν οι ανέσεις που υπάρχουν σήμερα όπως ράδιο ,τηλεοράσεις ούτε τηλέφωνα. Ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό ζούσε στην απομόνωση. Η διασκέδαση έλλειπε παντελώς. Δεν υπήρχαν τότε ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης.

Τα πανηγύρια ήταν μια όαση, μια στιγμή ξενοιασιάς και μια ευκαιρία για διασκέδαση στη σκληρή και κοπιαστική ζωή που ζούσαν τότε οι άνθρωποι. Πανηγύρια γίνονταν σε όλα τα χωριά και ήταν αφιερωμένα στη μνήμη και στη γιορτή κάποιου αγίου και στην τοπική εκκλησία που έφερε και το όνομα του Αγίου ή της Αγίας, όπως για παράδειγμα η δική μας εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής. Παρ ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από τότε τα πανηγύρια είναι ακόμα επικεντρωμένα στο θρησκευτικό στοιχείο και σε κάποιες περιοχές έχουν εξελιχθεί σε ανταμώματα.

Ανέκαθεν στους Έλληνες άρεσαν οι εορτές και τα πανηγύρια και ιδιαίτερα αυτά που τόνιζαν όχι μόνο το θρησκευτικό στοιχείο αλλά και την παράδοση...Κι όπως αναφέρει και ο καθηγητής Λαογραφίας Μ. Βαρβούνης "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός είναι φιλέορτος. Αρεσκόμαστε να έχουμε πολλές γιορτές, πανηγύρια, που ποικίλλουν τη ζωή μας.

Μια ζωή που δεν έχει γιορτές μοιάζει με έναν μακρύ δρόμο που δεν έχει πανδοχείο να ξεκουραστείς. Τα πανηγύρια δεν έχουν πεθάνει, δεν έχουν σβήσει, απλά αλλάζουν με τις συνθήκες και το πέρασμα του χρόνου".Έτσι κι εμείς φέτος μετά από δυο χρόνια αποχής λόγω covid-19 οργανώσαμε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Πολιούχο μας Αγία Παρασκευή αλλά και στην παράδοση ,στα ήθη κι έθιμα του τόπου μας. Την εκδήλωση πλαισίωσαν εκτός από τη δική μας χορευτική ομάδα - ποντιακά με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Μητρόπουλο και λύρα Στέφανο Σισμανίδη- ,ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων με χοροδιδάσκαλο τον Αχιλλέα Τσιάρα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δασκιωτών "Το Παλαιόκαστρο" με χοροδιδάσκαλο τον Σιστάκο Παναγιώτη και γκάιντα τον Δημήτρη τον Τσιγγενόπουλο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί συντοπίτες μας και κάτοικοι του χωριού ,καθώς επίσης και πολλοί επίσημοι,όπως οι αρχιμανδρίτες -ιερείς Βεργίνας Πάτερ Μακάριος και ο ιερέας Παλατιτσίων Π.Εφραίμ Κωνσταντίνος Παπαμανώλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βεργίνας Αντώνης Ζησιόπουλος ,ο βουλευτής του νομού μας Τάσος Μπαρτζώκας,και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας ΑΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Ευδοξία Μανωλοπούλου η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε το πρόγραμμα της γιορτής- εκδήλωσης. Να ευχαριστήσουμε πρώτα απ΄ όλα όλους τους χορευτές που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση αλλά και όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του. Χρόνια πολλά σε όλους και καλή φώτιση..Η Αγία Παρασκευή να μας δίνει υγεία και ευτυχία!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

"Χτυπώντας τα πόδια μας βρίσκουμε την ρίζα μας.
Υψώνοντας τα χέρια μας δημιουργούμε το αύριο"..έλεγαν οι παλιοί.
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου "ΑΙΓΕΣ" νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους χορευτές μας(αγόρια και κορίτσια ) που συμμετείχαν στο ποντιακό χορευτικό τμήμα την Δευτέρα 25-7-2022 ,ανήμερα της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής στο πανηγύρι του χωριού. Με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Μητρόπουλου, οι χορευτές μας ταξίδεψαν μουσικά και χορευτικά στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. Συγχαρητήρια στα παιδιά και τον δάσκαλο για την άψογη εμφάνιση και παρουσία τους την ημέρα της εκδήλωσης .Για εμάς ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση μιας συλλογικής προσπάθειας ,με στόχο να αναδειχθούν η πολιτιστική κληρονομιά , τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Τα παιδιά που πλαισίωσαν το ποντιακό χορευτικό τμήμα είναι:

1. Κεφάλας Βασίλης
2. Κεφάλα Μαρία
3. Ευγενιάδης Ναπολέων
4. Ευγενιάδου Ιουλία
5. Χριστοδουλόπουλος Θοδωρής
6. Διαμαντοπούλου Γεωργία
7. Γκόγκου Αθηνά
8. Θεοχαρόπουλος Θωμάς
9. Σιμιτζή Βιργινία
10. Παπαδημητρίου Ειρήνη
11. Παπαδημητρίου Ιωάννης
12. Πουλάτογλου Ελένη
13. Κεφάλα Νεφέλη
14. Καραγεώργου Βασιλική
15. Εμμανουηλίδης Αναστάσης
16. Καραγεώργου Μαρία
17. Βουλγαροπούλου Μαρκέλλα
18. Μητροπούλου Ελένη
19. Μητροπούλου Μαρία
20. Εμμανουηλίδου Παρασκευή
21. Εμμανουηλίδης Γιώργος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Εθελοντισμός σημαίνει αλληλεγγύη, ανιδιοτελή προσφορά και στάση ζωής!! Ο Σύλλογός μας έχει ενισχυθεί εδώ και πολλά χρόνια ,από εθελοντές οι οποίοι αγαπούν το χωριό, το Σύλλογο , τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του. Χάρη στους εθελοντές που βοήθησαν προχθές στήθηκε η εκδήλωσή μας που πραγματοποιήθηκε στις 25-7-2022 στο πανηγύρι του χωριού μας. Γι΄αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Γιώργο Μαλούτα(ηλεκτρολόγο), τον Γιώργο Νταπτάκη , τον Σωτήρη Μαλούτα και τον Κώστα ΕφραιμίδηΙΣΤΗΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

 

Επικοινωνήστε

Πολιτιστικός - Μορφωτικός  Σύλλογος Βεργίνας ''Αιγές''

Βεργίνα Ημαθίας Τ.Κ 59 031 - Τηλ. 6974656021

Email : [email protected]

 

 

©2023 Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Κατασκευή ιστοσελίδας Τριανταφυλλίδης Χριστόφορος

Search