Τα νέα μας

Ρογκάτσια – Γουρουνοχαρά 2018

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Μέσα στο γιορτινό κλίμα των ημερών, με κέφι, λεβέντικους χορούς, καλό φαγητό και άφθονο κρασί, πραγματοποιήθηκε την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στη Βεργίνα το παραδοσιακό έθιμο των Ρογκατσίων και της «γουρουνοχαράς». Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θερμή και για ακόμα μία φορά έγινε φανερό ότι η Παράδοση μένει ζωντανή όταν η μνήμη είναι δυνατή!

Από νωρίς το πρωί είχαν στηθεί τα καζάνια για την ετοιμασία του χοιρινού που προσφέρθηκε στον κόσμο μαζί με άλλα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Τα Ρογκάτσια, ομάδα ανδρών χορευτών με τις παραδοσιακές στολές τους, αφού πήραν την ευλογία του Ιερέα στην εκκλησία, γύρισαν στους δρόμους του χωριού χορεύοντας και προσκαλώντας τους κατοίκους στην πλατεία.

Στο γλέντι που ακολούθησε με το γνωστό συγκρότημα του Αργ. Μάντζιου χόρεψαν οι Μωμόγεροι από τον Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας, τα παιδικά τμήματα του συλλόγου «Αιγές» (ντόπιο και ποντιακό) και φυσικά όλοι οι παρόντες!

Το κέφι και την γιορτινή διάθεση μοιράστηκαν μαζί μας ο Ιερέας της ενορίας Βεργίνας πατήρ Μακάριος, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ασλάνογλου, ο αντιδήμαρχος Καθα-ριότητας κ. Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σοφιανίδης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Καρατζιούλα, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Βεργίνας κ. Εμμανοηλίδης, οι δη-μοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γουλτίδης, Παπαγιάννης και Σιακαβάρας, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Μπαρτζώκας και η υπεύθυνη προγραμματισμού και προβολής εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας κ. Καραγιαννίδου, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την φετινή εκδήλωση του συλλόγου.

*Ο σύλλογος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως, πέρα από όλους ό-σους προαναφέρθηκαν, τις κ.κ. Βασιλική Κακαγιάννη, Μαρία Μεκερέ, Ελευθερία Παπαντώνη, Μαρία Τσακιρίδου, και τους κ.κ. Βαγγέλη Μητρόπουλο, Θανάση Τάτση, Γιώργο Μαλούτα, Αντώνη Παπχιάνο, Μπάμπη Μακρή, Δημήτρη Ζησέκα, Δημήτρη Κε-φάλα, Βαγγέλη Παπαντώνη, Απόστολο Ζησέκα και Νίκο Γκόγκο που εργάστηκαν εθελοντικά και ανιδιοτελώς σε καίριες θέσεις ώστε η εκδήλωση να είναι επιτυχής.

Τέλος, θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που στηρίζουν τις δράσεις του συλλόγου, ιδιαίτερα τους γονείς των παιδιών που βρίσκονται δίπλα σε κάθε προσπάθειά μας και περισσότερο απ’ όλους τα ίδια τα παιδιά μας, μικρά και με-γάλα, διότι με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια τους διατηρούν την ελπίδα και δίνουν σε όλους μας τη δύναμη να συνεχίζουμε για το καλύτερο!

Με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε δυναμικά έχοντας πάντα ως επίκεντρο τον άνθρωπο και με γνώμονα τη διατήρηση και την εξέλιξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, σας ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονιά!

 

 

Επικοινωνήστε

Πολιτιστικός - Μορφωτικός  Σύλλογος Βεργίνας ''Αιγές''

Βεργίνα Ημαθίας Τ.Κ 59 031 - Τηλ. 6974656021

Email : [email protected]

 

 

©2022 Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Κατασκευή ιστοσελίδας Τριανταφυλλίδης Χριστόφορος

Search