Τα νέα μας

Ρογκάτσια – Γουρουνοχαρά 2019

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Μέσα στο γιορτινό κλίμα των ημερών, με κέφι, λεβέντικους χορούς, καλό φαγητό και άφθονο κρασί, πραγματοποιήθηκε την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στη Βεργίνα το παραδοσιακό έθιμο των Ρογκατσίων και της «γουρουνοχαράς». Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θερμή παρόλο το τσουχτερό κρύο και για ακόμα μία φορά έγινε φανερό ότι η Παράδοση μένει ζωντανή όταν η Μνήμη είναι δυνατή!

Από νωρίς το πρωί είχαν στηθεί τα καζάνια για την ετοιμασία του χοιρινού που προσφέρθηκε στον κόσμο μαζί με άλλα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Τα Ρογκάτσια, η ομάδα ανδρών χορευτών με τις παραδοσιακές στολές τους, αφού πήραν την ευλογία του Ιερέα στην εκκλησία, γύρισαν στους δρόμους του χωριού χορεύοντας και προσκαλώντας τους κατοίκους στην πλατεία.

Στο γλέντι που ακολούθησε με το γνωστό συγκρότημα του Αργ. Μάντζιου χόρεψαν τα παιδικά τμήματα του συλλόγου μας (ντόπιο και ποντιακό) και φυσικά όλοι οι παρόντες! Τα χορευτικά συνόδεψαν έξοχα ο Γιώργος Εμμανουηλίδης και ο Γιώργος Μητρόπουλος με τη λύρα, ο Γιώργος Φιγκόπουλος με το νταούλι και την υπέροχη φωνή του, ενώ νταούλι έπαιξε και ο Κώστας Πεκιαρίδης!

Ο σύλλογος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τις κ.κ. Τάνια Ανδρεάδου, Έλσα Βενετικίδου, Βασιλική Κακαγιάννη, Μαρία Μεκερέ, Ελευθερία Παπαντώνη, Καίτη Στάθη, Γιώτα Τσαντήλα και τους κ.κ. Νίκο Γκόγκο, Δημήτρη Ζησέκα, Δημήτρη Κεφάλα, Βαγγέλη Μητρόπουλο, Αντώνη Παπχιάνο, Λάζο Πεκιαρίδη και Κώστα Στυλίδη που ερ-γάστηκαν εθελοντικά και ανιδιοτελώς σε καίριες θέσεις ώστε η εκδήλωση να είναι επι-τυχής.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες αξίζουν στους λεβέντες Ρογκατσάρηδες και τις όμορφες συνοδούς τους: Παρμενίων Αμπρικίδης, Γιάννης Βενετικίδης, Αναστάσης Εμμανουη-λίδης, Γιώργος Εμμανουηλίδης, Θωμάς Θεοχαρόπουλος, Βασίλης Κεφάλας, Νίκος Μαλούτας, Στέφανος Ντούφας, Άγγελος Παπαντώνης, Κώστας Πεκιαρίδης, Αλέξανδρος Permandojaj, Αντώνης Τσιρογιάννης, Γιάννης Τσιρογιάννης και Αθηνά Γκόγκου, Βασιλική Καραγιώργου, Νεφέλη Κεφάλα και Μαρία Μαλούτα.

Ευχαριστούμε πολύ την Μαρία Τριγώνη και το pliroforiodotis.gr για το πλήρες ρεπορτάζ!

Ευχαριστούμε πολύ την Κατερίνα Φωτιάδου για την φωτογραφική κάλυψη και αυτής της εκδήλωσης!

Ευχαριστούμε πολύ το κρεοπωλείο του κ. Μπουτζώλα για την δωρεάν χορηγία των φετινών τσιγαρίδων!

Τέλος, θέλουμε και πάλι να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους εκείνους που στηρίζουν τις δράσεις του συλλόγου και κυρίως τα ίδια τα παιδιά μας, μικρά και μεγάλα, διότι με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια τους διατηρούν την ελπίδα δίνοντάς μας τη δύναμη να συνεχίζουμε για το καλύτερο!

 

Επικοινωνήστε

Πολιτιστικός - Μορφωτικός  Σύλλογος Βεργίνας ''Αιγές''

Βεργίνα Ημαθίας Τ.Κ 59 031 - Τηλ. 6974656021

Email : [email protected]

 

 

©2022 Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Κατασκευή ιστοσελίδας Τριανταφυλλίδης Χριστόφορος

Search